Menü Girişi Nasıl Yapılır?

Menü girişi için CONFIGURATION menüsüne giriş yapabilecek kullanıcı yetkilerine sahip olunmalıdır.

Operaya giriş yaptıktan sonra gelene menü seçeneklerinden CONFIGURATION menüsüne direk giriş yapılır veya aşağıdaki gibi PMS/SC ekranları üzerinden; SET-UP=>SYSTEM CONFIGURATION sayfasında CATERING=>MENU ITEM MAINTENANCE alt menüsüne giriş yapılır.

 

 

 

Açılan pencerede sol bölümde bulunan MENU ITEM CLASS menüsüne NEW ile giriş yapılır;

 

Menu Item Class tanımlaması için aşağıda örneğini görebileceğiniz ekran açılır. Class Name’lerin sayısı ve çeşidi otelin ihtiyacına göre kullanıcılar tarafından belirlenir.

- Beverage Class: İşaretlenerek açılan Class’ın altına sadece İçecek Itemları eklenmelidir.

- Class’lar istenilirse belli Event Tiplerine bağlanabilir.

- Display Sequence Class’lar belli bir sırayla izlenmek istenilirse doldurulmalıdır. Display Sequence kullanılmadığı hallerde Class’lar alfabetik olarak izlenecektir.

 

 

Class belirlemesinden sonra, alt menü tanımlaması için aynı ekranda sağ bölümde bulunan NEW ile girişler yapılır;

 

 

NAME1:Bal 

NAME2: Akdeniz Balı 

NAME3: Petek Balı 

Name 1,2,3 alanları ayrıca tek satıra sığmayacak; Banquet Event Order/Function Sheet gibi dökümanlarda görsel açıdan sıkıntı yaratabilecek ve çok uzun Menu Item’ların girilmesi için kullanılabilir. Örn: Akdeniz Yeşillikleriyle süslenmiş, Hint baharatlarıyla közlenmiş, tereyağında cızırdamış, Fildişi sahillerinden gelen bebek istakoz!

Restriction: Tanıtılan Item’ımızın belli dönemlerde ya da koşullarda satışı ile ilgili bir kısıtlaması söz konusuysa bu alan doldurulmalıdır. Örn: Orfoz: Nesli tükenmekte olan bu balık türü, belli aylarda av yasağı kapsamındadır, bu süre boyunca tazesini ya da kendisini temin edemiyorsak bu alanda belirtebiliriz. Restriction girilen Item’lar için sistem kullanıcıyı otomatikman uyarmamakta, resctriction bilgisi de Banquet Event Order gibi dökümanlarda yer almamaktadır.

Description: Beydağ Özel Petek Balı Şaraplar/peynirler ya da bölgeye özel menü itemları tanımlanıyorsa kullanılır.

Origin: Şarapların bölgesini spesifik olarak belirtebiliriz.

Container: Bal/Şarap (item’ın neyin içinde otelimize ulaştığını belirtir)

Servings: 1 Container’ın içinden kaç tane servis edilebilmektedir?

Included: Bizim mönülerimizde tanımladığımız Item, mönü fiyatına dahil ise mutlaka işaretlenmelidir.

Sales Price: Eğer itemın birim fıyatı belliyse burada belirtilebilir. Mönüde X bal yerine Beydağ Özel Petek Balı seçilecekse, kullanıcıya aralarındaki fiyat farkının anımsatılabilmesi açısından faydalıdır. Bir Item, sabit fiyatlı bir mönünün içerisinde satılacaksa da fiyatı olabilir. Mönü fiyatına dahil olacaksa fiyat girildikten sonra mutlaka Included kutucuğu işaretlenmelidir.

Event Type: Itemların bazıları (düğün pastası) spesifik eventlerde sunuluyorsa kullanılabilir.

Cost: Her ne kadar costlar ülkemizde değişken olsa da istenilirse bu alan güncel tutularak menüler satılırken costlar izlenebilir.

Article Number: Menu Itemların hızlıca menülerin içlerine yerleştirilebilmesi için kullanılması önerilir. Not: Article Number’ların Micros ve MC ile kullanımı ile ilgili bilgilenmek için lütfen destek alınız!

Revenue Type: Foodlar için mutlaka FOOD Beveragelar için BEVERAGE kutusu işaretlenmeli ve Revenue Type mutlaka Beverage olmalıdır.

 

 

Itemlar otelin ihtiyacına göre istenilirse Türkçe ya da İngilizce olarak girilebilir.
Banquet Event Order’ların hem İngilizce hem Türkçe olarak çıkartıldığı otellerde her iki dilde de giriş yapılmalıdır. Çeviri işleminin yapılabilmesi için kullanıcı Name 1 alanının yanında yer alan Dünya simgesine tıkladıktan açılan ekranda DİL seçilerek giriş yapılabilir.

 

 

Configuration menusune Menu sınıflandırma ve Menü item girişi yapıldıktan sonra, menüler oluşturulmaya başlanır. Bu işleme başlamak için yine configuration menüsünde CATERING=>STANDART MENU SETUP ekranına giriş yapılır.

İlk defa Menülerini oluşturan ya da yeni bir Menü Class oluşturan kullanıcı, resimde gösterilen alanda faresini sağ tıklayarak, NEW seçeneğini kullanmalıdır.

 

 

Name: Bu alana oluşturulan Menü adı verilir.

Event Type: Özel bir event tipi var ise seçilir.

 

Menu Class’lar oluşturulduktan sonra, altına menülerin tanımlanacağı Class, kulak çekilerek seçilir. New ile açılan yeni pencerede Menü adı verilir.

 

- Menu Itemlar’ın tanımlanması bölümünde değinilen, name, description, restriction ve çeviri ile ilgili konular Composed Menu için de geçerlidir.
- Article Number’lar istenirse bu aşamada da verilebilir.
- Servingler her zaman Per Person olarak belirtilmelidir.
- Price alanı bu aşamada ve bu alandan doldurulmamaktadır. Price alanı daha önce de belirtildiği gibi Revenue Types alanından doldurulmaktadır.

 

Son aşamada, sağ bölümdeki Standard Menu Items alanında ilgili Menu Itemları + ile açılıp ortadaki yön tuşları ile seçilerek Composed Menu Details ekranına atılır.

 

 

COURSE AYARI;

 

C= Course, O= Order anlamına gelir ve menüde bu alanlar ürünlerin aşağıdaki örnekte olduğu gibi servis sırasına göre ayarlanmalıdır.

 

RAMAZAN MENULERİ 1 

 

Course 1    Chicken Soup (1)

                ******************

Course 2  Gavurdağ Salatası (1)

                Mumbar Dolması (2)

                ******************

Course 3      Schnitzel (1)

                ******************

Course 4 Turkish Baklava (1)

                        Tea (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buradaki bilgiler sorunu çözmenizi sağladı mı?

Evet Hayır

Aradığınızı bulamadınız mı?

Probleminizi uzman ekiplerimizle birlikte çözmek için E-Destek platformumuzu kullanabilirsiniz.

Protel E-Destek